fiji_glow

Waar Fi-Ji gember groeit

Ggingerflowerember is afkomstig van de wortelstok van de gemberplant (Zingiber officinalis). Deze plant groeit het hele jaar door en gedijt het beste in een vochtige (sub)tropisch klimaat. De gemberplant komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië en wordt sinds 3000 jaar geteeld, de plant komt echter niet meer als wilde plant voor.

In China gebruikt men de gember ook als geneesmiddel voor vele aanduidingen zoals reuma, malaria en verkoudheid.
De oude Grieken gebruikte gember echter al als ingrediënt voor gemberbrood, dit werd vaak gegeven als geschenk en werd gebruikt als gebaar van respect.

Al in de middeleeuwen werd gember gebruikt als kalmerend middel bij maagstoornissen, in die tijd was het net zo waardevol als zwarte peper.

Retail
Retail

Gekonfijte stemgember

Om gekonfijte stemgember te kunnen produceren heb je jonge gemberwortels nodig ook wel de stemgember genoemd. Jonge gember bevat namelijk geen vezels. Dit is essentieel om goede kwaliteit gekonfijte gember te kunnen produceren. Hoe ouder de gemberwortel hoe meer vezels deze bevat. Wanneer de geoogste gember bij de fabrieken door de boeren wordt aangeboden, worden deze streng gecontroleerd op vezels. Dit weten te boeren echter zij hebben ook een belang op zoveel mogelijk opbrengst.

Konfijten in siroop is een vorm van conserveren net zoals je dit met zout kunt (haring) en zuur (augurken). Dit proces begint met het reinigen van de wortel, het verwijderen van de schil en het op maat snijden van de gember volgens de specificatie (blokjes, snippers, schijven etc.). Vervolgens wordt de gember gekonfijt of wel geconserveerd in siroop.

Het planten van de Fi-JI gember

De gember wordt in augustus september geplant. Dit gebeurt door van een oude wortel een stukje af te breken en om de 20 cm in de grond te stoppen in rijen die 60 cm uit elkaar staan. Hieraan groeit onder de grond de nieuwe wortel en komen er her en der grove grassprieten uit de grond.

Gember gedijt optimaal in een tropisch klimaat met heel veel regen, zon en weinig wind. Gedurende het gember seizoen is er per hectare ongeveer 11 miljoen liter water nodig om goede gember te produceren (1100 liter per m²). In Nederland valt gemiddeld 750 liter per m² in een heel jaar. De meeste regen valt in Fi-Ji gedurende het regenseizoen, als de gember in de grond zit. De opbrengst per hectare is ongeveer 35 ton.

banner_hoger_bloem

Oogsttijd

De oogst van de jonge stemgember vindt plaats in februari tot eind maart begin april. Blijft de gember te lang in de grond, dan krijgt het hardere vezels. Van april tot en met juni wordt de gember geoogst om te drogen (djahé) en om olie uit te persen. Juli augustus oogst men de verse gember en gember om te drogen. Begin september oogst men de laatste gember welke gebruikt wordt als zaad voor de nieuwe oogst. De gemberplant wordt met de hand uit de grond getrokken. Vervolgens wordt het groen verwijderd want dat is afval.

Oogsten van de gember. Bovendien wordt de aarde zoveel mogelijk verwijderd. Daarna bieden de boeren de stemgember bij de fabrieken aan.

Kwaliteitscontole

Dan wordt de kwaliteit gecontroleerd middels steekproeven. Na acceptatie wordt de gember gereinigd en opgeslagen in zout water tanks. In het zoute water wordt de gember tijdelijk geconserveerd omdat het onmogelijk is voor de fabriek de gehele gember oogst direct te verwerken tot gekonfijte gember. Bovendien weten zij niet exact welke behoefte de markt heeft en welke maten geleverd moeten worden en welke verpakkingen.

Transport

Dit proces duurt ongeveer tien dagen. Vervolgens wordt de gember verpakt in diverse verpakkingen voor de Retail, Food Service of de Industrie. Per zeecontainer komt de gember via Auckland New Zeeland naar Rotterdam. Deze container is dan ongeveer 6 tot 8 weken onderweg.

Verse gember wordt tegenwoordig wereldwijd geteeld. De grootste producenten van gekonfijte gember zijn China, Australië, en de Fi-Ji-eilanden. Fi-Ji stemgember onderscheidt zich door een zachte structuur en milde smaak. Zodoende wordt deze door een meer mensen gewaardeerd.